Tuesday, February 21, 2012

Jek Video Ke Facebook


Bermula 2012, menyaksikan pembabitan saya
(tak mahu pakai 'aku' lagi lah) dalam industri Video Perkahwinan Johor semakin rancak dan gemilang. Banyak cerita yang dah tak sempat di tulis di sini. Fokus saya lebih kepada perancangan, rakaman, post processing dan delivery of product secara lebih intensif. Alhamdulillah, dengan formulasi `workflow video' dan 1001 kaedah ciptaan sendiri, saya belum pernah terlewat menghantar video perkahwinan kepada semua client saya.

Bagi yang tidak mengetahui, Videografi Perkahwinan (Wedding Video), sebenarnya punyai banyak kepayahan dan rintangan seandai kita terus ceburi bidang ini tanpa ilmu, perancangan, kemampuan dsb. Justeru itu, tidak hairanlah terdapat segelintir videographer videografer baru yang kecundang kerana menyangka bidang ini amat mudah diteroka disamping menghasilkan pulangan yang baik.

Hasil dari info yang diberi oleh client, rakan-rakan fotografi dll, terdapat perkara yang menyedihkan berlaku seperti:-

1. Videographer (videografer) yang telah ditempah, gagal menyiapkan video perkahwinan mereka dalam masa yang dijanjikan.

2. Videographer mereka, datang shoot majlis dengan kamera yang tidak professional sama sekali.

3. Videographer mereka hilang atau dengan sengaja, ada niat menipu pelanggan. Saya sendiri pernah dipelawa mengambilalih tugas menggantikan videographer ini. Namun, kaedah bisnes saya bukan semudah itu. Saya sering berkomunikasi lebih awal dan dalam banyak cara dengan client saya, sebelum majlis mereka di adakan lagi.

Ok, cerita panjang dah tak sempat. Bagi komunikasi dan hubungan yang lebih interaktif, saya kini semakin aktif di Facebook. Sila lah 'add friend' dengan saya. Terima kasih.

Ikhlas,
JEK
Video & Sinematografi Perkahwinan Johor Bahru.
013-7308095

No comments:

Post a Comment