Wednesday, December 7, 2011

Jek Video Ke Tmn Perling


Di luar bangunan AZ Bridal, hendak bergerak ke Dewan Mawar..

Rakaman video Pernikahan di rumah Azlin di Taman Perling telah selesai. Persandingan mereka - Azlin & Hanif di Dewan Mawar, JB juga telah selesai. Yang belum selesai, editing video aku...

Maka seperti biasa bergiga-giga bytes lah rakaman video masuk dalam banyak keping SD-card class 10 aku, lalu kemudian membuak-buak lagi menjadi tak terkira gigabytes nya bila di uncompress ke dalam editing. Maka menjerit-jerit lah mesin edit aku memproses datavideo fullHD mengandungi footages cantik-cantik yang telah dicapture.

Aku memang selalu advice pengantin, proses editing selalunya mengambil masa antara 1 hingga 2 bulan, bergantung juga kepada bentuk majlis dan corak rakaman yang dikehendaki. Kebiasaannya target itu dapat dipenuhi.

Client aku memang faham, nakkan editing yang memberi lebih impak dan evergreen, memang perlu banyak masa. Video tak macam buat masakan. Video sentiasa perlukan inspirasi, motivasi dan feel.. Sebab itu, aku selalu menghayati cerita yang aku rakam tu dengan mendalam.

Jek & crew...

Aku dah mula guna 'Kessler Crane' bagi kebanyakkan coverage aku. Itupun setelah agak lama kecek-kecek dengan sahabat/idola aku Fauzee dari Manggis. Dia akhirnya bersetuju jual Kessler Crane tersebut dengan harga yang paling best dalam sejarah aku. Ditambah krew Jekvideo yang sentiasa setia, bantuan mereka dalam penghasilan video yang cantik amatlah disanjung tinggi.

Salah satu 'crane-shot' bagi visual meja santapan pengantin..

Kini memang kegilaan kami lah untuk crane-shot ni.. thehe.. Cuma benda ni tak lah semudah yang di sangka. Ianya amat berat dan agak merbahaya, dan perlu dikendalikan oleh krew berpengalaman. Takut kena kepala tetamu atau kamera terhempas. Namun visual yang terakam dari teknik ini amat sukar nak dinafikan kecantikkan dan keberkesanannya.. thehe

Thursday, December 1, 2011

Jek Video Ke Felda Bkt Besar

Aku suka shoot style ni, cuma make sure cermin bersih.. thehe

Selepas tarikh special untuk Faizal / Nazirah pada 11/11/11, coverage video perkahwinan aku seterusnya adalah untuk pengantin Noraya & Mohd Muiz.

Mohd Muiz datang dari Selangor. Justeru itu, tak pasti samada dia biasa atau tidak tentang 'tol' di Johor ni. Tol tol semasa perkahwinan di Johor ni kadang agak dahsyat. Namun, sepanjang aku cover video kahwin di Johor ni, belum lah ada insiden bergaduh ke, merajuk ke, marah-marah ke dsb. Kebanyakkannya, nampak aja gamat dan ganas, tetapi peserta-peserta tol ni semuanya friendly bila keluarga belah pengantin lelaki kenal mereka dengan lebih dekat.

Contoh aksi `ganas' tapi lawak yang riuh rendah, macam orang bergaduh, sampai jalan jem, dan menggamatkan suasana adalah seperti gambar di bawah. Kon jalanraya turut digunakan kononnya sebagai tabung. Mereka minta dan suruh keluarga belah lelaki isi sampul duit dalam 'tabung' tersebut... memang lucu giler...

Jangan main2 ngan belia Felda, kon pun jadik!... thehe..

Pesanan aku untuk sesiapa yang terlibat, jangan lokek bawa sampul banyak-banyak. Isi je walaupun dengan nilai yang kecil, itu tidak mengapa. Petugas tol ni lagak hanya untuk fun fun je, apatah lagi jika mereka tahu, aku ada cover video di situ.. haha...

Road block & Tol - lumrah biasa dalam weddings di Johor..

Walaupun suasana agak 'tegang' seketika, tapi kepandaian wakil pengantin lelaki bermain kata-kata, serta gerak geri body language beliau, berjaya melepaskan pengantin lelaki dari halangan , sekaligus membuat majlis Noraya ini amat happening ... thehe